Het bleken van tanden kan een storende verkleuring van het gebit ongedaan maken waardoor het gebit een natuurlijke en prettige uitstraling heeft.
De kleur van uw tanden kan veranderen door leeftijd of leefgewoonten. Thee of koffie drinken, sterk gekleurd voedsel eten of roken kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn verkleuringen van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.
Ook kan een verkleuring ontstaan als gevolg van een ongeval.
Soms zijn er verkleuringen die al tijdens de aanleg van de tanden ontstaan, deze zijn niet altijd goed te maskeren. Verder door het strijken der jaren worden de tanden massiever en zullen hierdoor donker lijken.
Ervaart u de kleur van uw tanden als een probleem, dan kan bleken een goede oplossing zijn. Wij werken met drie methoden die veilig zijn.
U kunt bij ons een bleeksetje kopen met bleekgel wat u met een kwastje op uw tanden aanbrengt en laat inwerken. Dit is een kant en klare thuis kit. Door de gel zelf thuis enkele malen aanbrengen zal de verkleuring minder zichtbaar worden. Dit werkt goed bij eenvoudige verkleuringen van een enkele tand.
De meest gebruikte manier om uw thuis tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw gebit en tandvlees gezond zijn. De gel brengt u aan in een op maat gemaakte houder. Deze bleeklepel moet u gedurende een aantal nachten dragen voor het beste resultaat.
Deze vorm van bleken is alleen toepasbaar bij een tand waar een wortelkanaalbehandeling plaats gevonden. Wij brengen speciale bleekkorrels aan in de wortel, waarna een tijdelijke vulling volgt. Na ongeveer een week worden de korrels ververst om het optimale bleek-resultaat te bereiken.
Na het afronden van de behandeling door ons of door u zelf, heeft uw gebit een frisse en natuurlijke uitstraling. Niet alle verkleuringen zullen onzichtbaar verdwijnen, maar een positief effect is er in bijna alle gevallen.
Gedurende 24 uur na iedere behandeling kunnen uw tanden iets gevoeliger zijn, dit is tijdelijk.
Ook is het raadzaam om voedingstoffen die kleur af geven tijdelijk te vermijden. De eerste 24 uur na het bleken nemen de tanden het makkelijkst weer verkleuringen op.
Dit geld niet voor het interne bleken.
Als tanden langer gevoelig blijven of pijn gaan doen moet u de behandeling staken en met ons contact op nemen.
In principe is het resultaat van het bleken stabiel. Echter door de inwerking van kleurstoffen kunnen de tanden en kiezen weer langzaam donkerder worden.
Wanneer een kies niet meer gevuld kan worden en er voldoende van de kies over is, is de Cerec-kroon een zeer goede oplossing. Het maken en het plaatsen van een Cerec-kroon duurt ongeveer twee uur.
In onze praktijk werken wij met twee typen kronen: de Cerec-kroon en de kroon die door de tandtechnieker wordt gemaakt. Een CEREC kroon wordt gemaakt met behulp van het computersysteem CEREC 3D. In plaats van een afdruk maken we een scan van uw gebit. Op de computer kan de tandarts een weergave maken van de vervangende kroon. De situatie die de tandarts in het systeem schetst wordt direct door het frees-apparaat uit een massief blokje porselein geslepen. Dat betekent dat de afspraak voor een Cerec kroon binnen 2 uur kan worden afgerond.
De behandeling start met het maken van een röntgenfoto en de verdoving Als de verdoving is ingewerkt beginnen wij met het beslijpen van de kies.. Hierna blazen wij de kies droog en daarna spuiten wij er een poeder op. Dit poeder zorgt ervoor dat de kies 1 kleur krijgt, waardoor de 3D-camera diepte kan zien. De computer zorgt ervoor dat er een 3D plaatje op het scherm komt. De kroon wordt uit een massief blokje porselein geslepen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
De kroon wordt eerst gepast in uw mond en waar nodig wordt hij nog afgewerkt buiten de mond. Vervolgens wordt de kroon gebakken, wat een half uur duurt. Daarna wordt de kies klaargemaakt voor het vastplakken van de kroon. Als de kroon is vastgeplakt, slijpen wij nog wat af van de kroon tot de hoogte correct. Als laatste wordt het te veel aan lijm verwijderd en wordt de kroon glad gepolijst.
De vorm en de functie van de kies is hersteld.
De eerste paar uur na de behandeling dient u voorzichtig te zijn met eten en drinken. Als een dag na de behandeling de kies iets te hoog aanvoelt, neem dan even contact met ons op.
Voor een gezond gebit, is het van belang dat ook rondom een kroon dagelijks gepoetst en geflost wordt.
Indien een tand of kies in uw gebit ontbreekt of getrokken moet worden, kan op deze plek een implantaat worden geplaatst door de implantoloog of kaakchirurg. Vervolgens kunnen wij hierop een kroon plaatsen. Met deze oplossing wordt de tand of kies vervangen zonder dat er in de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden. Ook worden implantaten gebruikt om een kunstgebit aan te bevestigen, het zogenaamde klik-gebit.
Eerst wordt er gekeken of het bot stevig genoeg is en of er voldoende ruimte is in de kaak. Is dit het geval, dan maakt u een afspraak voor het plaatsen van het implantaat. Hiervoor heeft de implantoloog ongeveer een uur nodig. Het vergroeien van het implantaat aan de kaak duurt ongeveer drie maanden. Als de implantoloog beoordeelt dat dit proces succesvol is verlopen, zetten we het behandelplan voort met het maken van de kroon of brug.
Implantaat in combinatie met een kroon
Uw gebit wordt bij de eerste afspraak door ons gescand. Wij plaatsen hiervoor een tijdelijk scanhulpmiddel op uw implantaat. Na de scan schroeven wij het afdekplaatje weer terug op uw implantaat. De scan wordt vervolgens naar de tandtechnieker gestuurd. Voor het nauwkeurig bepalen van de kleur en vorm van de tand of kies kunt u naar de tandtechnieker. Als dit niet nodig is, bepalen we hier op de praktijk de kleur aan de hand van een kleurenstaal. Ongeveer twee weken later is de kroon door de tandtechnieker vervaardigd.
Als het om één van de voortanden gaat, moet u nog een extra afspraak maken bij de tandtechnieker om de tand helemaal in te kleuren. Hierbij kijken ze hoe de kleur en vorm is in uw mond en passen ze het eventueel nog aan op kleine puntjes.
De kroon wordt dan weer naar ons teruggezonden en daarna zetten wij hem vast op het implantaat. Meestal wordt de kroon verschroefd aan het implantaat. Het gaatje waardoor we hem vastschroeven vullen wij vervolgens op met een combinatie van teflontape op het schroefje en een klein vullinkje. Hierdoor is het in de toekomst mogelijk de kroon weer van het implantaat te halen voor inspectie.
Het missende element is in vorm en functie duurzaam hersteld. Voor de patiënt zal het gebit weer aanvoelen als voorheen.
Na een paar weken moet u terugkomen voor controle, omdat het implantaat nu pas belast is geweest. We kunnen dan zien hoe het implantaat reageert op deze belasting. Wij horen graag van u wat uw eigen ervaring is. Heeft u eerder klachten of vragen, neem dan contact met ons op.
Om het risico op ontstekingen zo klein mogelijk te maken, adviseren wij u hoe u het implantaat het beste kunt schoonmaken. Dit zal niet voor elke situatie hetzelfde zijn.
Kronen, bruggen en facings zijn duurzame restauraties aan het gebit.
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje wordt op de tand of kies vastgelijmd. Wij hebben 2 soorten kronen. Voor de kroon die wij in één zitting met de computer maken, verwijs ik u naar de informatie bij de behandeling Cerec-kroon. Een kroon wordt geadviseerd als er te weinig houvast is voor een vulling of als de tandarts een barst heeft gezien in een kies met een te grote vulling.
Een brug wordt gebruikt om de ruimte op te vullen nadat er een tand of kies verloren is gegaan. De brug wordt meestal aan twee bestaande elementen bevestigd. Op deze manier wordt de oorspronkelijke vorm en functie weer hersteld. Een brug wordt geadviseerd als u een tand of kies mist, moeite heeft met kauwen of ter verbetering van het uiterlijk van uw mond. Tevens kan een brug voorkomen dat de kiezen scheef gaan staan en/of bijvoorbeeld uitgroeien.
Een facing is een porseleinen schildje dat aan de voortand wordt bevestigd om de kleur en vorm te herstellen. Een facing wordt vaak geadviseerd als de tanden niet mooi van kleur zijn, als er een stuk van de tand ontbreekt of als de tanden niet de gewenste vorm hebben. Denk hierbij aan een spleetje tussen de tanden, tanden die niet mooi op een rij staan of bijvoorbeeld als er een groot stuk van de tand is afgebroken.
Wij beginnen met het maken van een röntgenfoto en het verdoven van het gebied dat behandeld moet worden. Terwijl de verdoving inwerkt maken, wij alvast een afdruk van de huidige situatie zodat wij een mal hebben voor het maken van de tijdelijke voorziening.
Na de verdoving wordt er een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er ruimte genoeg is om een kroon, facing of brug te maken.
Als er voldoende afgeslepen is, maken wij tegenwoordig een digitale scan van uw gebit met de 3Shape scanner. Soms maken wij nog een afdruk van uw gebit met siliconenmateriaal erin, waarmee een precisie-afdruk gemaakt wordt. De scan wordt bij ons tandtechnische laboratorium verwerkt zodat zij er een werkstuk op kunnen maken.
De kroon of brug krijgt een kleur die past bij uw huidige gebitssituatie. Deze bepalen wij aan de hand van een kleurenstaal. Bij een facing en als de kroon of brug vooraan in uw gebit zit, krijgt u een kaartje mee met het telefoonnummer van onze tandtechnieker, zodat hij met u samen kan bepalen welke kleur het beste bij uw gebit past.
Uiteraard sturen wij u niet zonder kies/tand naar huis. Met de afdruk die wij aan het begin van de behandeling gemaakt hebben, zullen wij een noodvoorziening maken. De tijdelijke voorziening plakken wij vast met een tijdelijk cement. Dit doen wij zodat wij de noodvoorziening er ook weer makkelijk vanaf kunnen krijgen. Dit betekent ook dat hij tussendoor los kan komen. Komt de noodvoorziening tussentijds los, neem dan contact met ons op om hem weer vast te laten zetten.
Na ongeveer 14 werkdagen is de kroon, brug of facing klaar en kunnen wij hem vast plakken. Als de kleur door de technieker is bepaald, gaat u eerst nog naar hem toe voor de laatste kleur- en vormcorrecties.
In deze behandeling wordt de noodvoorziening verwijderd en nadat de kroon, brug of facing is gepast en goed is gekeurd, plakken wij hem aan uw natuurlijke tand vast. Hierdoor is de vorm en functie van dit element weer hersteld en kunt u hem weer normaal gebruiken.
Wij adviseren de eerste uren voorzichtig uit te proberen of alles normaal functioneert en goed aanvoelt. Als dat zo is, kunt u het als een normaal onderdeel van uw gebit beschouwen.
U onderhoudt de kroon, brug of facing net als de rest van uw gebit. Net als uw andere tanden en kiezen kan er schade optreden door verkeerde belasting en onvoldoende reiniging. Door goed te reinigen en normaal te gebruiken zal het langer meegaan. Wij zullen u per geval uitleggen hoe u dit het beste kan doen. Dan zult u er nog vele jaren plezier van hebben.
Verkeerde mondgewoontes kunnen, vooral bij kinderen, leiden tot het scheefgroeien van tanden of kiezen en een afwijkende stand van de kaak. Om de verkeerde mondgewoonten te corrigeren, kan gebruik worden gemaakt van de myobrace. Dit uitneembare hulpmiddel is gemaakt van siliconen (BPA-vrij) en helpt bij het aanleren van bijvoorbeeld neusademhaling, het juiste slikgedrag en de juiste lipsluiting. Het is zeer geschikt voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, maar ook voor volwassenen kan het de mondgewoonten verbeteren.
Het verbeteren van de neusademhaling, het slikgedrag en de lipsluiting hebben een positieve invloed op de stand van het gebit en de lichaamshouding in het algemeen. Dit kan op latere leeftijd bijvoorbeeld nek- en schouderklachten voorkomen. Verkeerde mondgewoontes kunnen de ontwikkeling van het gebit van kinderen verstoren en leiden tot onregelmatigheden, zoals het scheef groeien van tanden of kiezen en een afwijkende stand van de kaak. Een beugel kan deze situatie aanzienlijk verbeteren. Veelal wordt hier rond het 11e jaar mee begonnen. Als de verkeerde mondgewoontes nog steeds bestaan na de beugel behandeling kunnen de tanden en kiezen weer scheef gaan staan. Daarom leren wij deze gewoontes het liefst af nadat de eerste wisseling van de voortanden, rond het 6e jaar, heeft plaatsgevonden, voor dat de melkkiezen gaan wisselen. Om uw kind te helpen deze gewoontes af te leren is de myobrace ontwikkeld.
Tijdens de eerste afspraak zullen we het gebruik van de myobrace en het bijbehorende oefenboekje uitleggen. Verder maken we scans en lichtfoto’s van het gebit en het gezicht. Uw kind krijgt de myobrace mee naar huis met uitleg over de oefeningen en een toelichting op wat u kunt verwachten. De liptrainer wordt als extra hulpmiddel ingezet als de sterkte van de lippen in het begin nog onvoldoende is om de myobrace comfortabel te dragen. Gedurende de vervolgafspraken bespreken van het verloop van het traject en de bijbehorende oefeningen. We evalueren ook of de myobrace volgens instructie gedragen wordt en bespreken of dit moet worden aangepast. En regelmatig worden er nieuwe foto’s gemaakt en beantwoorden wij eventuele vragen.
De myobrace wordt de eerste vijf weken alleen overdag gedragen, zodat de mond kan wennen aan de veranderingen. Tijdens de myobrace controle bekijken of uw kind er al aan toe is om er in de nacht mee te gaan slapen. Het gedurende iedere dag minimaal een uur dragen van de myobrace is essentieel voor het succesvol afronden van de behandeling. Alleen overdag zullen de verkeerde gewoontes worden afgeleerd. Door het dragen tijdens de slaap stimuleren we wel de juiste groei.
Daarnaast bespreken we de oefeningen die bij de behandeling van de myobrace en de liptrainer horen. Door middel van een werkboekje houden we de oefeningen bij en werken we graag samen met u en met uw kind naar een steeds beter resultaat. Als de myobrace door omstandigheden nog niet correct gedragen kan worden, dan verwijzen wij door naar de logopediste. Of naar een medisch specialist zoals de Keel-Neus en Oorarts.
De behandeltijd van de myobrace en de liptrainer is per kind verschillend. De tijd en het resultaat zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de groei van de mond, aanpassingsvermogen, de motivatie van kind en ouder, de oefeningen en de controles. Gemiddeld zou een myobrace behandeling in twee jaar tijd afgerond kunnen zijn.
Het kan zijn dat de orthodontist nog een beugel gaat plaatsen om kleine of grote correcties uit te voeren. Dat is afhankelijk van de eindsituatie en uw individuele wensen.
Doordat de verkeerde mondgewoontes zijn afgeleerd zal de situatie in de mond stabiel zijn. De verwachting is dat hierdoor de kaken netjes op elkaar blijven staan en de tanden en kiezen in een mooie boog staan. Hierdoor zijn er verder geen speciale controles meer nodig. Als de oude gewoontes weer terugkeren zullen deze tijdens de reguliere controles besproken worden. Eventueel kan er voor worden gekozen om de behandeling dan nog langer voort te zetten.
De kosten per geplaatste myobrace zijn €192,24 (G74). De kosten van een myobrace in combinatie met een liptrainer is €224,24 (G74). De kostprijs van een losse liptrainer is €162,24 (G74). Tijdens de behandeling worden er meerdere myobraces gebruikt naar mate de fases succesvol zijn doorlopen. Hiernaast maken we kosten voor de studiemodellen á €94.16 (C013) U kunt bij uw verzekering navragen of dit onder uw vergoeding valt. Deze kosten zijn inclusief techniekkosten. De myobrace controle afspraken worden in het algemeen tot 18 jaar door alle verzekeraars vergoed.
De kosten zoals hierboven beschreven zijn geldig in het jaar 2022.
Onze praktijk is in het bezit van het T-Scan® Occlusie Analyse Systeem. De T-Scan is een diagnostisch apparaat waarmee we uw beet kunnen analyseren en correcties in de beet kunnen aanbrengen waarmee problemen kunnen worden voorkomen of verholpen. De T-Scan meet de druk op elk deel van het gebit, waar tanden en kiezen elkaar raken. De T-Scan laat zien waar op het kauwvlak de druk te hoog of te laag is. Wij kunnen dit herstellen door het kauwvlak te corrigeren. Veel patiënten bij wie wij dit hebben toegepast merkten direct het positieve verschil.
Uit onderzoek blijkt dat veel van de onderstaande klachten terug te voeren zijn op een slechte occlusie. Occlusie is de wijze waarop tanden en kiezen met elkaar in contact komen wanneer wordt dichtgebeten. In een ideale situatie komen alle tanden en kiezen tegelijkertijd op elkaar met gebalanceerde kracht. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van een ongebalanceerde occlusie die tot problemen kan leiden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
De eenvoudige occlusietest is gemakkelijk en pijnloos. De occlusietest geeft met digitale beelden uw beet weer. Hiermee kan precies zichtbaar worden gemaakt waar te vroeg contacten plaatsvinden en welke kiezen overbelast worden. U hoeft simpelweg dicht te bijten op een dunne sensor en met behulp van de software wordt in filmweergave zichtbaar in welke volgorde en met welke kracht de tanden en kiezen met elkaar in contact komen. Het laat zien hoe de beet van begin tot eind tot stand komt en alles wat daarin tussentijds plaatsvindt. Hiermee wordt voor ons zichtbaar waar de problemen ontstaan in de beet. Succesvolle diagnose en behandeling vereist state-of-the-art technologie. Wij maken gebruik van een gedigitaliseerde occlusietest waarmee nauwkeurig en objectief de beet kan worden gemeten.
Uit de analyse volgt wat er bij u in de mond mogelijk aangepast moet worden. In een vervolg behandeling zullen wij dit uitvoeren. Met behulp van de T-Scan meten we of de correcties het gewenste resultaat hebben en passen we dit aan.
Wat vaak nodig is om uw beet stabieler te krijgen is het verdikken van uw hoektanden. De hoektanden zijn bedoeld om de geleiding van links naar rechts tijdens het kauwen te dicteren. Tevens vangen zij het teveel aan krachten op, daarom zijn deze tanden ook dikker dan bijvoorbeeld uw voortanden. Indien dit nodig is zal de tandarts dit met u bespreken voordat wij de behandeling uitvoeren. Tevens zullen we te zwaar belaste delen van het gebit ontlasten door er kleine beetjes af te slijten. Te weinig belaste delen kunnen we juist ophogen met behulp van restauraties.
Het gebit zal in de loop van de tijd veranderen. Door het vervangen van bestaande vullingen, slijtage en andere oorzaken zal ook de occlusie langzaam wijzigen. Daarom gebruiken we de T-Scan ook regelmatig na duidelijke aanpassingen in het gebit na bijvoorbeeld het plaatsen van kronen of als preventief onderhoud.
De volgende tariefcode wordt gedeclareerd bij de T-Scan; G09 (€32,56).
Als er uit de t-scan blijkt dat er vervolg onderzoek/behandeling nodig is berekenen wij tariefcode; G65(max €331,61), het tarief hangt van de behandeltijd en het type vervolgtraject af. Deze declaratiecode mag 1 maal per jaar gedeclareerd worden, daarom wordt deze behandelcode pas gedeclareerd aan het einde van het behandeltraject.
Als uw hoektanden verdikt moeten worden declareren wij dit per hoektand met declaratiecode; G33(€60,29). U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of deze prestaties vergoed worden.
Als een gedeelte van uw tand of uw kies door tandbederf is beschadigd of verloren is gegaan , dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen waarvan de meest voorkomende composiet (witte vulling) is.
Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Als u kiest voor een verdoving, moet deze eerst even inwerken. Na het plaatsen van enkele hulpmiddelen om droog en schoon te werken, boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Nadat de tand of kies schoon en droog is gemaakt, kan de kies of tand worden gevuld. Indien nodig gebruik we hulpmiddelen om de vorm van het verloren gegane deel te helpen herstellen. Eerst brengt de tandarts een soort lijm aan in de tand of kies. Deze lijm wordt met blauw (koud) licht uitgehard. Vervolgens wordt het vulmateriaal in de vorm van een pasta in het schoongemaakte gaatje gestopt. Dit wordt laagje voor laagje vormgegeven en tussendoor met het blauwe licht uitgehard. Hierna worden de hulpmiddelen verwijdert en de vulling met afwerkboortjes op maat gemaakt. En daarna glad gepolijst.
Door de vulling zal de vorm en functie van de tand of kies zo goed mogelijk herstelt zijn. Hierdoor zijn ze weer bijna normaal te gebruiken, rekening houdend met de materiaaleigenschappen van de vulling. De kunststof waarvan het is gemaakt heeft minder weerstand tegen de krachten die u kunt uitoefenen. Maar is sterk genoeg voor de normale belasting als eten en drinken.
Gedurende enkele dagen na het vullen kunt u lichte pijnklachten hebben. De klachten zullen in de loop van de tijd afnemen. Indien de klachten verergeren of niet snel genoeg weg gaan, moet u contact opnemen met ons. Waarschijnlijk is de vulling te hoog en moet deze worden ingeslepen. De vulling zal niet vanzelf inslijten. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking onder de vulling die nu gaat opspelen.
Het onderhoud van vullingen is gelijk aan die van een gaaf gebit; minimaal twee maal per dag goed reinigen, poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen met floss of ragertjes.
Het kan voorkomen dat het tandbederf tot de tandzenuw(pulpa) doordringt of dat een kies/tand zodanig afbreekt dat een wortelkanaalbehandeling nodig is. Door de tand of kies van binnen zo goed mogelijk schoon te maken, kan de ontsteking rond de wortel genezen en hoeft de tand of kies niet verwijdert te worden.
Nadat de tand of kies is verdoofd en rondom is ingepakt in een rubber lapje, zoeken we de ingang van de wortelkanalen. Met verschillende kleine heel dunne vijltjes worden de wortelkanalen doorgankelijk gemaakt. Door steeds iets grotere vijltjes te gebruiken worden de kanalen iets verruimd en met een ontsmettend middel(chloorwater) gedesinfecteerd. De wortelkanalen en de rest van de tand of kies worden daarna goed drooggemaakt en tenslotte gevuld. Eventueel wordt de tand of kies later gekroond. Als de ontsteking ernstig is, kan er voor enige tijd een tijdelijke vulling in combinatie met een medicijn worden aangebracht, voordat de behandeling in een vervolgafspraak word voltooid.
Het aangetaste deel van de kies en pulpa is verwijderd en de pulpakamer is gedesinfecteerd. Het aangetaste gebied, de pulpakamer en de wortelkanalen zijn gevuld.
Na de wortelkanaalbehandeling is het normaal enkele dagen pijn te ervaren. Dit kan indien nodig meestal met paracetamol worden onderdrukt. Als de pijn na drie dagen niet duidelijk afneemt, moet u contact met ons opnemen. Het kan een maand duren voordat de tand of kies geheel klachtenvrij is.
Omdat een tand of kies met een wortelkanaalbehandeling een grotere kans op breuk heeft, wordt er vaak een kroon op geplaatst. Ook als er een nieuwe aantasting aan de tand of kies optreedt, is het belangrijk dit tijdig te herstellen, omdat anders de hele behandeling moet worden overgedaan. De levensduur van een goed beschermde wortelkanaalvulling kan oplopen tot meer dan 20 jaar.
Fluoride dienen wij toe vanaf het moment dat de eerste grote mensen kiezen doorkomen tot +- 18 jaar. In deze periode zorgt de fluoride ervoor dat de tanden en kiezen harder worden. Wij adviseren patiënten tot 18 jaar de fluoride behandeling een keer per half jaar te ondergaan.
De fluoridebehandeling maakt het glazuur sterker waardoor het gebit minder vatbaar is voor gaatjes.
Tijdens de behandeling wordt de fluoride tussen uw tanden en kiezen aangebracht. Daarna zal het langzaam, gedurende langere tijd, een verhoogde concentratie fluoride afgeven.
Bijna alle verkrijgbare tandpasta’s bevatten fluoride. Onze behandeling met Duraphat heeft een hogere concentratie dan de tandpasta’s. De fluoride kan in combinatie met astma bijwerkingen hebben. Mocht u of uw kind astma hebben, meld dit aan ons. Dan kunnen wij kijken hoe we de fluoride op een andere manier kunnen toedienen.
Fluoride hecht zich aan het glazuur in de mond. Tijdens een zuuraanval zal het glazuur daardoor minder snel oplossen en het zal tevens eerder kunnen herstellen.
Het eerste half uur na de behandeling mag u niets eten, drinken of spoelen. Vermijd ook het flossen op de dag van de fluoridebehandeling.
Voor een optimaal effect wordt de fluoridebehandeling elk half jaar herhaald tot de leeftijd van 18 jaar.
Daarnaast adviseren wij fluoride thuisgebruik. Fluoride zit in bijna alle verkrijgbare tandpasta’s. Zit het niet in de tandpasta dan staat dit vaak duidelijk aangegeven op de verpakking.
Het Ivoren Kruis adviseert over het gebruik van fluoride. In hun advies staat ook beschreven met welke tandpasta kinderen dienen te poetsen. In een peutertandpasta zit minder fluoride dan in een tandpasta voor volwassenen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid fluoride die een kind mag hebben. Gebruik daarom voor kinderen van 0 t/m 4 jaar nooit tandpasta voor volwassenen, tenzij de tandarts ander advies geeft.
Om de inname van te veel fluoride te voorkomen en uw kind goed te leren poetsen, is het verstandig om de hoeveelheid tandpasta te controleren. Een klein beetje, ongeveer zo groot als een erwt, is al voldoende. Kinderen moeten ook tot hun achtste geholpen worden met het poetsen. Let erop dat de tandpasta wordt uitgespuugd en niet doorgeslikt.
0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: éénmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
2, 3 en 4 jaar
Tweemaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
5 jaar en ouder
Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta.
Voor alle andere vormen van fluoridegebruik, adviseren wij onze patiënten met ons te overleggen.
Sealen is een vorm van bescherming voor de tanden en kiezen tegen gaatjes. Sealen betekent letterlijk afdichten. Vooral kiezen met diepere groeven zijn erg lastig om te poetsen. Juist daar kunnen makkelijker gaatjes ontstaan. Door het afdichten van de groefjes met een plastic laagje worden de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes.
De kans op een gaatje is bij een net doorgekomen kies groter. Als een kies voldoende is doorgekomen kan hij geseald worden. Een enkele keer gebeurt dit ook bij melkkiezen en -tanden.
Sealen is een volstrekt pijnloze behandeling. Het enige vervelende van de behandeling is het langdurig openhouden van de mond. De kies moet namelijk geheel droog zijn om het plastic laagje te laten hechten aan de kies.
Sealen is een vorm van bescherming voor de tanden en kiezen tegen gaatjes.
Sealen betekent letterlijk afdichten. Vooral kiezen met diepe groeven zijn erg lastig om te poetsen. Juist daar kunnen makkelijker gaatjes ontstaan. Soms kunnen kiezen en tanden dusdanige groeven vertonen dat de tandarts besluit de diepere lagen op te vullen met een sealant.
Het sealant is gemaakt van een kunststof laklaagje, dat hard wordt gemaakt met een blauwe lamp.
Door het afdichten worden de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes. De groeven kunnen zo diep zijn dat ze lastig gepoetst kunnen worden. Als een kies helemaal is doorgekomen kan hij geseald worden. De kans op een gaatje is bij een net doorgekomen kies veel groter. Wat mooi meegenomen is, is dat de sealing steeds kleine beetjes fluoride afgeeft waardoor het oppervlak hieronder ook gewoon mooi door hard tot de uiteindelijke sterkte van die de kies zou moeten krijgen.
Meestal worden alleen de blijvende kiezen geseald. Een enkele keer gebeurt dit ook bij melkkiezen en -tanden.
Sealen is een volstrekt pijnloze behandeling. Het enige vervelende van de behandeling is het langdurig openhouden van de mond. De tand moet namelijk geheel droog zijn om het plastic laagje te laten plakken.
De kies wordt schoongemaakt met een korrel-straler en drooggemaakt met een luchtspuit. Vervolgens wordt de kies geëtst. Dit is een zuur middeltje waardoor de kies dan plakbaar gemaakt wordt.
Nadat het oppervlak geëtst is wordt de ets weggespoeld met de waterspuit waarna het droog wordt geblazen met de luchtspuit. Hierna wordt de sealant aangebracht met een tuutje op een klein spuitje. De bescherming wordt met een blauwe lamp uitgehard.
Na het sealen zijn tanden en kiezen veel makkelijker te poetsen door het regelmatige oppervlak. Het laagje slijt wel na verloop van tijd, dit is bijna niet te meten. De tandarts zal bij elke controle kijken of de laag nog dik genoeg is of dat er niks uitgebroken is. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan hij de kies opnieuw sealen.
Soms worden de kiezen van volwassenen ook geseald, maar alleen als de kans op gaatjes aanwezig is.
Het blijft uiteraard belangrijk om goed te poetsen met fluoride tandpasta. Ook bij gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan op andere delen van de kies of onder de sealing.
Met de 3Shape scanner maken wij een digitale afdruk van uw gebit. Dit vervangt het traditionele happen met een afdruklepel. Dit is een verbetering voor uw comfort en bevordert het werkproces richting ons tandtechnisch laboratorium.
Voor het bespreken van een behandelplan is dit digitale hulpmiddel een mooie aanvulling. Wij kunnen namelijk met u de scan van uw gebit bekijken.
Na een operatie is het van groot belang een aantal instructies nauwlettend op te volgen. Dit kan een spoedig herstel bevorderen. Uiteraard zullen de beschreven klachten niet altijd tegelijk of in dezelfde mate voorkomen.
De eerste 6 uur na de ingreep moet het drinken van zeer warme of zeer koude dranken worden vermeden. Indien er een wond is ontstaan, moet ook de eerste dagen na de ingreep hard voedsel worden vermijden, evenals roken en alcohol. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.
De wond geneest het beste als het bloed goed kan stollen. De wond mag de eerste dag na de operatie niet worden schoongespoeld. Vanaf de tweede dag kunnen de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel worden gepoetst, maar vermijd daarbij de wond. Als het poetsen door een verminderde mondopening niet lukt, kan na iedere maaltijd gespoeld worden met een oplossing van een halve theelepel keukenzout in een glas lauw water of met een chloorhexidinespoeling. Deze is op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. De mond kan af en toe iets wijder worden geopend.
Na de behandeling wordt vaak nog pijn ervaren. Dit is normaal en kan wel vijf dagen duren. De pijn kan worden bestreden met paracetamol of ibuprofen, te verkrijgen bij drogist en apotheek. Zo nodig wordt een andere pijnstiller voorgeschreven. De plaatselijke verdoving is meestal na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De pijnstillers kunnen het best worden ingenomen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.
Een dikke wang en een blauwgele verkleuring van de wang zijn normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Is dit niet het geval, dan kan de patiënt altijd contact met ons opnemen of met de avond- en weekenddienst.
Koorts, zelfs tot 39°C, is gedurende de eerste dagen normaal. Is er sprake van een plotselinge hoge koorts boven 39°C of blijft de koorts boven 38.5°C langer dan 5 dagen bestaan, dan raden wij de patiënt aan direct contact op te nemen met ons of met de avond- en weekenddienst.
Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een echte nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval dient de patiënt gedurende een half uur stevig te bijten op een dubbelgevouwen verbandgaas of stoffen zakdoek. Bloedt de wond aan de zijkant, dan kan de patiënt daar een gaasje of stoffen zakdoek op aanbrengen en dit met de duim gedurende een half uur aandrukken. De patiënt mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact met ons of met avond- en weekenddienst.
Meestal wordt gehecht met materiaal dat na één tot twee weken vanzelf oplost. Na één dag moet de patiënt dan ook gaan spoelen met Perioaid, dit is een chloorhexidinespoeling dat de patiënt op recept meekrijgt. De patiënt moet spoelen totdat de hechtingen volledig opgelost zijn. Soms laten één of meer hechtingen al eerder los. Het is meestal niet nodig de hechting opnieuw te laten aanbrengen.
Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als de patiënt zich weer voldoende hersteld voelt. Indien kiezen in de onderkaak zijn behandeld, kan het een enkele keer voorkomen dat, nadat de verdoving is uitgewerkt, het verdoofde gevoel in de onderlip blijft. Als dat het geval is, moet de patiënt contact opnemen met de praktijk. Het normale gevoel zal in het algemeen na 2 tot 8 weken vanzelf weer terugkeren.
Eén uur na de behandeling kunt u de voorgeschreven pijnstiller innemen. Daarna wordt dit elke 8 uur herhaald gedurende drie dagen. Indien nodig kan dit worden verlengd. De pijnstiller werkt tevens ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing, mits het wordt gebruikt op de voorgeschreven wijze.
De dag na de behandeling start de patiënt tevens met het voorgeschreven spoelmiddel, dat tweemaal daags moet worden gebruikt. Zodra de hechtingen zijn losgelaten kan de patiënt hiermee stoppen. Als het wondje niet gehecht is, dient het spoelmiddel nog gedurende één week te worden gebruikt.
Voor kinderen is het vaak spannend om naar de tandarts te gaan. Om kinderen de gelegenheid te geven te wennen aan deze nieuwe situatie, geven wij kinderen een oefenbehandeling.
Kinderen functioneren en denken anders volwassenen. Ze kunnen pas op latere leeftijd onderkennen dat een behandeling nodig was. Kinderen hebben ook vaak een hoge mate van intuïtie. Uitspraken als “dat doet geen pijn!” worden door kinderen vertaald naar: dat kan pijn gaan doen. Daardoor wordt een situatie als verontrustend ervaren en verandert het oorspronkelijke vertrouwen in angst.
Voorafgaand aan de “echte” behandeling plannen wij de oefenbehandeling in. Tijdens de oefenbehandeling gaat een van onze assistentes met het kind oefenen om het te laten wennen aan de verschillende handelingen die in de mond zullen plaatsvinden. Zo zal er een positieve ervaring ontstaan en kan de tandarts de keer erop de behandeling starten bij een redelijk ontspannen jonge patiënt.
Om de oefenbehandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, vragen wij de ouders om tijdens de oefenbehandeling niet te communiceren met het kind. Ook verzoeken wij ouders geen beloftes van geschenken of straf in het vooruitzicht te stellen. De ouder is in de behandelkamer aanwezig als waarnemer. Wij dragen de verantwoordelijkheid om het kind te laten wennen aan het ondergaan van een behandeling.
Mocht de oefenbehandeling niet het gewenste resultaat opleveren, dan plannen nogmaals een oefenbehandeling in.
Indien het kind tijdens een ‘echte’ behandeling toch moeite blijkt te hebben met de behandeling, ronden wij de behandeling af en maken opnieuw een afspraak voor een oefenbehandeling. Wij vinden het enorm belangrijk te voorkomen dat er bij een kind angst voor de tandarts ontstaat.
Deze oefenbehandelingen vallen onder de dekking van uw zorgverzekering.
Heeft uw nog vragen en/of opmerkingen over de oefenbehandeling, neem dan gerust contact met ons op.