We vertellen je precies wat we gaan doen

We vertellen je precies wat we gaan doen

Behandelingen

Behandelingen

Het bleken van tanden kan een storende verkleuring van het gebit ongedaan maken, waardoor het gebit een natuurlijke en prettige uitstraling krijgt.

De behandeling

De kleur van uw tanden kan veranderen door leeftijd of leefgewoonten. Het drinken van thee of koffie, het eten van sterk gekleurd voedsel of roken kan aanslag op uw tanden veroorzaken. Dit zijn verkleuringen van buitenaf. Er zijn tandpasta's op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Ook kan een verkleuring ontstaan als gevolg van een ongeval. Soms zijn er verkleuringen die al tijdens de aanleg van de tanden ontstaan, deze zijn niet altijd goed te maskeren. Verder worden de tanden massiever door het verstrijken der jaren en zullen daardoor donkerder lijken.

Als u de kleur van uw tanden als een probleem ervaart, dan kan bleken een goede oplossing zijn. Wij werken met drie methoden die veilig zijn.

 • Lak: U kunt bij ons een bleeksetje kopen met bleekgel die u met een kwastje op uw tanden aanbrengt en laat inwerken. Dit is een kant-en-klare thuis kit. Door de gel zelf thuis enkele malen aan te brengen, zal de verkleuring minder zichtbaar worden. Dit werkt goed bij eenvoudige verkleuringen van een enkele tand.
 • Gel: De meest gebruikte manier om thuis uw tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw gebit en tandvlees gezond zijn. De gel brengt u aan in een op maat gemaakte houder. Deze bleeklepel moet u gedurende een aantal nachten dragen voor het beste resultaat.
 • Intern: Deze vorm van bleken is alleen toepasbaar bij een tand waar een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Wij brengen speciale bleekkorrels aan in de wortel, waarna een tijdelijke vulling wordt aangebracht. Na ongeveer een week worden de korrels vervangen om het optimale bleekresultaat te bereiken.

Resultaat

Na het afronden van de behandeling door ons of door uzelf, heeft uw gebit een frisse en natuurlijke uitstraling. Niet alle verkleuringen zullen onzichtbaar verdwijnen, maar in bijna alle gevallen is er een positief effect.

Na de behandeling

Gedurende 24 uur na iedere behandeling kunnen uw tanden iets gevoeliger zijn, dit is tijdelijk. Ook is het raadzaam om voedingsstoffen die kleur afgeven tijdelijk te vermijden. De eerste 24 uur na het bleken nemen de tanden het makkelijkst weer verkleuringen op. Dit geldt niet voor het interne bleken. Als tanden langer gevoelig blijven of pijn gaan doen, moet u de behandeling staken en contact met ons opnemen.

Onderhoud

In principe is het resultaat van het bleken stabiel. Echter, door de inwerking van kleurstoffen kunnen de tanden en kiezen weer langzaam donkerder worden.

Ontdek de voordelen van Cerec-Kronen voor je gebit

Soms bereiken kiezen een punt waarop vullen niet langer mogelijk is, maar gelukkig hebben we de perfecte oplossing: Cerec-kronen. Deze innovatieve behandeling kan de functionaliteit van je kies herstellen en je gebit weer een natuurlijke uitstraling geven.

Een efficiënte oplossing - Cerec-Kronen

In onze praktijk bieden we twee soorten kronen aan: Cerec-kronen en kronen die in samenwerking met tandtechnici worden gemaakt. Cerec-kronen worden gecreëerd met behulp van geavanceerde Cerec 3D-computertechnologie. In plaats van afdrukken maken, gebruiken we een scan van je gebit. Op basis hiervan ontwerpt de tandarts een digitale representatie van de kroon. Deze wordt vervolgens nauwkeurig uitgeslepen uit een massief blokje porselein door ons frees-apparaat. Het hele proces duurt doorgaans niet langer dan 2 uur.

Het behandelproces stap voor stap

De behandeling begint met een röntgenfoto en verdoving. Zodra de verdoving werkt, slijpen we voorzichtig de kies bij. Vervolgens passen we een poeder toe om diepte te creëren voor onze 3D-camera. Met deze scan ontwerpt de tandarts de kroon op de computer, waarna deze nauwkeurig wordt uitgeslepen uit porselein.

Na een pasbeurt in je mond, wordt de kroon gebakken en daarna zorgvuldig geplaatst. We controleren de hoogte en zorgen ervoor dat de kroon perfect past. Tot slot wordt overtollige lijm verwijderd en wordt de kroon glad gepolijst.

Herstel en vernieuwing

Na de behandeling is de vorm en functionaliteit van de kies hersteld. Hoewel niet alle verkleuringen verdwijnen, zul je merken dat je gebit er over het algemeen positiever uitziet.

Nazorg en advies

De eerste paar uur na de behandeling is het belangrijk voorzichtig te zijn met eten en drinken. Mocht je de kies een dag later als te hoog ervaren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Voor een gezond gebit is dagelijkse reiniging essentieel, inclusief poetsen en flossen rondom de kroon.

Implantaten voor een duurzaam herstel

Wanneer een tand of kies ontbreekt of moet worden verwijderd, kan een implantaat op die plek worden geplaatst door een implantoloog of kaakchirurg. Hierop kan vervolgens een kroon worden geplaatst. Deze aanpak vervangt de ontbrekende tand of kies zonder dat aangrenzende tanden of kiezen moeten worden geboord. Ook worden implantaten gebruikt om een kunstgebit te bevestigen, het zogenaamde klikgebit.

De behandeling

Voordat een implantaat wordt geplaatst, wordt beoordeeld of het bot stevig genoeg is en er voldoende ruimte is in de kaak. Bij positieve beoordeling wordt een afspraak gemaakt voor het plaatsen van het implantaat. Dit duurt ongeveer een uur. Het vergroeien van het implantaat met de kaak duurt ongeveer drie maanden. Bij een succesvol proces wordt het behandelplan voortgezet met het vervaardigen van de kroon of brug.

Implantaat in combinatie met kroon

Bij de eerste afspraak wordt uw gebit gescand met een tijdelijk scanhulpmiddel op het implantaat. De scan wordt naar de tandtechnicus gestuurd voor een nauwkeurige kleur- en vormbepaling van de tand of kies. De kroon wordt door de tandtechnicus vervaardigd, wat ongeveer twee weken duurt. Voor voortanden kan een extra afspraak nodig zijn om de kleur en vorm aan te passen.

De kroon wordt daarna vastgezet op het implantaat, meestal door middel van verschroeven. Het gaatje wordt afgedicht met teflontape en een klein vullinkje, zodat de kroon in de toekomst voor inspectie kan worden verwijderd.

Resultaat

Het ontbrekende element is duurzaam hersteld in vorm en functie, waardoor uw gebit weer vertrouwd aanvoelt.

Na de behandeling

Na enkele weken volgt een controle om te zien hoe het implantaat reageert op belasting. Uw feedback is van waarde. Bij klachten of vragen, neem contact op.

Onderhoud

Voor het minimaliseren van ontstekingsrisico adviseren wij de beste manier om uw implantaat schoon te houden. Dit kan per situatie verschillen.

Kronen, bruggen en facings: duurzame restauraties voor uw gebit

Kronen, bruggen en facings zijn hoogwaardige herstelopties voor uw gebit.

Kroon: bescherming en herstel Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat nauwkeurig over een afgeslepen tand of kies past. Het wordt veilig op de tand of kies bevestigd. We bieden twee soorten kronen aan, waaronder de Cerec-kroon die in één zitting met behulp van een computer wordt vervaardigd. Kronen worden geadviseerd wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling of als er een barst wordt waargenomen in een kies met een te grote vulling.

Brug: herstel van vorm en functie Een brug vult de ruimte op na verlies van een tand of kies. Meestal wordt de brug bevestigd aan twee bestaande elementen. Dit herstelt de oorspronkelijke vorm en functie van het gebit. Bruggen worden aanbevolen wanneer u een tand of kies mist, kauwproblemen heeft of het uiterlijk van uw mond wilt verbeteren. Daarnaast kunnen bruggen voorkomen dat andere kiezen scheef gaan staan of uitgroeien.

Facing: verfraaiing en herstel Een facing is een porseleinen schildje dat op de voortand wordt bevestigd om kleur en vorm te herstellen. Facings worden vaak aanbevolen bij ongewenste tandkleur, ontbrekende tanddelen of ongewenste tandvorm. Denk aan spleetjes tussen tanden, scheve tandrijen of afgebroken tanden.

De behandeling

 1. Voorbereiding en afdrukken De behandeling begint met een röntgenfoto en verdoving. Terwijl de verdoving inwerkt, maken we een afdruk van uw huidige situatie voor het vervaardigen van een tijdelijke voorziening.
 2. Afslijpen van de tand of kies Na verdoving wordt een deel van de tand of kies afgeslepen om ruimte te maken voor de kroon, facing of brug.
 3. Afdruk of digitale scan We maken een digitale scan van uw gebit met de 3Shape scanner of een traditionele afdruk. Deze gegevens worden naar ons tandtechnisch laboratorium gestuurd voor het maken van het werkstuk.
 4. Kleurbepaling De kroon of brug krijgt een kleur die past bij uw huidige gebit. Dit wordt bepaald met behulp van een kleurenstaal. Voor een facing aan de voortand werken we nauw samen met de tandtechnicus voor de juiste kleurbepaling.
 5. Tijdelijke voorziening We plaatsen een tijdelijke voorziening met tijdelijk cement om ervoor te zorgen dat u geen kies of tand hoeft te missen tijdens het proces.
 6. Plaatsing en afwerking Na ongeveer 14 werkdagen is de kroon, brug of facing klaar voor plaatsing. Voordat we het definitief vastmaken, kunnen er nog kleur- en vormcorrecties plaatsvinden.

Resultaat en onderhoud

Na de behandeling is de vorm en functie van het herstelde element hersteld. We adviseren de eerste uren voorzichtig te zijn en te wennen aan de verandering. U onderhoudt de kroon, brug of facing zoals uw andere tanden en kiezen. Goede reiniging en normaal gebruik verlengen de levensduur. Wij zullen u de beste manier uitleggen om dit te doen. Zo kunt u er jarenlang van genieten.

Corrigeren van verkeerde mondgewoonten met myobrace

Scheefgroei van tanden, afwijkende kaakstand en andere mondgewoonten kunnen bij kinderen nadelige effecten hebben. Om deze gewoonten te corrigeren, bieden wij de myobrace aan. Dit uitneembare hulpmiddel, vervaardigd van siliconen (BPA-vrij), helpt bij het aanleren van juiste mondgewoonten zoals neusademhaling, correct slikgedrag en lipsluiting. Hoewel vooral geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar, kan de myobrace ook volwassenen helpen bij het verbeteren van mondgewoonten.

Het verbeteren van neusademhaling, slikgedrag en lipsluiting heeft positieve effecten op het gebit en de algehele lichaamshouding. Dit kan op latere leeftijd bijvoorbeeld nek- en schouderklachten voorkomen. Foute mondgewoonten kunnen de ontwikkeling van het gebit verstoren, resulterend in scheefgroei van tanden of kiezen en een afwijkende kaakstand. Een beugel kan dit verbeteren, meestal vanaf ongeveer het 11e jaar. Echter, als verkeerde mondgewoonten na de beugelbehandeling blijven bestaan, kunnen tanden en kiezen opnieuw scheef groeien. Daarom leren we deze gewoonten het liefst af na de eerste wisseling van de voortanden, rond het 6e jaar, voordat de melkkiezen wisselen. Om uw kind te helpen deze gewoonten af te leren, is de myobrace ontwikkeld.

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak leggen we het gebruik van de myobrace en het bijbehorende oefenboekje uit. We maken scans en lichtfoto’s van het gebit en gezicht. Uw kind krijgt de myobrace mee met uitleg en een toelichting op de oefeningen. De liptrainer wordt toegevoegd als hulpmiddel als de lipsterkte aanvankelijk onvoldoende is om de myobrace comfortabel te dragen. Tijdens vervolgafspraken evalueren we het verloop, dragen en passen we indien nodig aan. Nieuwe foto’s worden regelmatig gemaakt en eventuele vragen beantwoord.

De myobrace wordt de eerste vijf weken alleen overdag gedragen om aan de verandering te wennen. Na beoordeling tijdens de controle kan uw kind ermee slapen. Dagelijks minimaal een uur dragen is cruciaal voor succes. Overdag worden foute gewoonten afgeleerd, terwijl slaapgebruik juiste groei stimuleert.

We bespreken ook de oefeningen bij de behandeling en houden ze bij in een werkboekje. Samen met u en uw kind werken we aan verbetering. Bij onjuist gebruik kan doorverwezen worden naar logopedist of KNO-arts.

Resultaat en onderhoud

Behandelduur varieert per kind en hangt af van meerdere factoren. Gemiddeld duurt het twee jaar. Na behandeling kan een orthodontist mogelijk een beugel plaatsen. Onderhoud is minimaal, en door afgeleerde gewoonten blijft de mond stabiel. Kaken blijven op elkaar en tanden en kiezen staan netjes. Eventuele terugkerende gewoonten worden besproken tijdens reguliere controles.

Kosten

De kosten per geplaatste myobrace variëren. De kosten van een myobrace in combinatie met een liptrainer zijn anders dan die van een losse myobrace of liptrainer. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor studiemodellen.

 

T-Scan® Occlusie Analyse Systeem

Onze praktijk beschikt over het T-Scan® Occlusie Analyse Systeem. Dit diagnostische apparaat stelt ons in staat uw beet te analyseren en correcties aan te brengen om problemen te voorkomen of op te lossen. De T-Scan meet de druk op elk deel van uw gebit waar tanden en kiezen elkaar raken. Hiermee identificeren we gebieden met te hoge of te lage druk op het kauwvlak en corrigeren we deze onbalans. Patiënten die deze behandeling hebben ondergaan, merken vaak direct positieve veranderingen.

Occlusie en haar invloed

Uit onderzoek blijkt dat veel van de volgende klachten kunnen voortkomen uit een slechte occlusie, de manier waarop tanden en kiezen op elkaar komen bij dichtbijten. Idealiter raken alle tanden en kiezen tegelijkertijd elkaar met een gebalanceerde kracht. Als dit niet het geval is, kan een ongebalanceerde occlusie problemen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Breuk van vullingen, kronen en bruggen
 • Gebroken tanden
 • Terugtrekkend tandvlees of losse tanden
 • Pijn in tanden, spieren of kaakgewricht
 • Tandenknarsen ‘s nachts
 • Toegenomen hoofd- en nekpijn
 • Grote slijtage aan tanden en gevoelige tanden

De behandeling in detail

De eenvoudige occlusietest is gemakkelijk en pijnloos. Met digitale beelden wordt uw beet vastgelegd. Hiermee wordt zichtbaar waar vroegtijdige contacten plaatsvinden en welke kiezen overbelast worden. U hoeft simpelweg te bijten op een dunne sensor, en de software toont in filmweergave de volgorde en kracht van tandcontacten. Dit biedt inzicht in hoe de beet zich ontwikkelt en wat er tijdens het proces gebeurt. Zo kunnen we problematische gebieden in de beet identificeren.

Het behandelresultaat

De analyse leidt tot mogelijke aanpassingen in uw mond. Deze worden uitgevoerd in een vervolgbehandeling. Met behulp van de T-Scan meten we het resultaat van de correcties en passen indien nodig verdere aanpassingen toe.

Na de behandeling

Om uw beet stabieler te maken, kan het verdikken van hoektanden vaak nodig zijn. Hoektanden geleiden het kauwen van links naar rechts en vangen overmatige krachten op. Daarom zijn deze tanden dikker dan bijvoorbeeld voortanden. Als dit nodig is, bespreekt de tandarts dit voor de behandeling. We verminderen ook overbelaste delen van het gebit door licht te slijpen. Te weinig belaste delen kunnen we juist verhogen met restauraties.

Onderhoud en kosten

Het gebit verandert na verloop van tijd. Door het vervangen van vullingen, slijtage en andere factoren kan de occlusie veranderen. Daarom gebruiken we de T-Scan regelmatig, bijvoorbeeld na het plaatsen van kronen of voor preventief onderhoud.

Tariefcode en vergoeding

Voor de T-Scan hanteren we de tariefcode G09. Als vervolgonderzoek/behandeling nodig is, geldt tariefcode G65, afhankelijk van behandeltijd en trajecttype. Deze code kan slechts één keer per jaar worden gedeclareerd en wordt pas aan het einde van de behandeling ingediend. Verdikking van hoektanden wordt gedeclareerd met code G33 per hoektand. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar eventuele vergoedingen.

Tandbederf en vullingen: herstel en behandeling

Wanneer een deel van uw tand of kies beschadigd is door tandbederf of verloren is gegaan, kan de tandarts dit herstellen met een vulling. Een vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie van de tand. Composiet, ook wel bekend als witte vulling, is het meest gebruikte vulmateriaal.

Vullingsprocedure in detail

Voorafgaand aan het vullen van een gaatje, bespreekt de tandarts de behandeling met u. Als u kiest voor verdoving, wacht de tandarts tot deze is ingewerkt. Nadat enkele hulpmiddelen zijn geplaatst om droog en schoon te werken, verwijdert de tandarts het tandbederf of de oude vulling. Nadat de tand of kies schoon en droog is gemaakt, wordt deze gevuld. Indien nodig worden hulpmiddelen gebruikt om het verloren deel van de tand of kies in de juiste vorm te herstellen. Eerst wordt een soort lijm aangebracht, die wordt uitgehard met blauw (koud) licht. Vervolgens wordt het vulmateriaal, in de vorm van een pasta, in het schoongemaakte gaatje geplaatst. Dit wordt laagje voor laagje gevormd en tussendoor uitgehard met blauw licht. Hierna worden de hulpmiddelen verwijderd en wordt de vulling op maat gemaakt en gepolijst met afwerkboortjes.

Behandelresultaat en nazorg

Met een vulling wordt de vorm en functie van de tand of kies zo goed mogelijk hersteld. Dit maakt normaal gebruik weer bijna volledig mogelijk, rekening houdend met de materiaaleigenschappen van de vulling. Hoewel het vulmateriaal minder weerstand heeft tegen externe krachten, is het sterk genoeg voor normale belasting zoals eten en drinken.

Nazorg en onderhoud

Enkele dagen na het vullen kunnen lichte pijnklachten optreden. Deze zullen geleidelijk afnemen. Neem contact met ons op als de klachten verergeren of niet snel genoeg verdwijnen. Mogelijk is de vulling te hoog en moet deze worden aangepast. Let op, de vulling zal niet vanzelf afslijten. Ook kan een ontsteking onder de vulling aanwezig zijn die nu opkomt.

Vullingen onderhouden

Het onderhoud van vullingen is vergelijkbaar met een gaaf gebit: reinig minstens twee keer per dag grondig, poets en gebruik floss of ragertjes om tussen de tanden en kiezen te reinigen.

 

Wortelkanaalbehandeling: herstel en resultaten

Wanneer tandbederf de tandzenuw (pulpa) aantast of een kies/tand afbreekt, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Deze behandeling maakt het mogelijk de ontsteking rond de wortel te genezen, waardoor de tand of kies behouden kan blijven. Tijdens de behandeling wordt de tand of kies van binnenuit gereinigd en schoongemaakt.

Uitvoering van de behandeling

Nadat de tand of kies verdoofd is en afgeschermd met een rubber lapje, zoeken we de ingang van de wortelkanalen. Met behulp van steeds fijnere vijltjes worden de kanalen geopend. De kanalen worden verruimd en gedesinfecteerd met een ontsmettend middel (chloorwater). Na grondig drogen worden de kanalen en de tand of kies gevuld. Indien nodig kan de tand of kies later worden voorzien van een kroon. Bij ernstige ontstekingen kan een tijdelijke vulling met medicatie worden aangebracht, gevolgd door een vervolgafspraak om de behandeling af te ronden.

Resultaten en post-behandeling

Het aangetaste deel van de tand en de pulpakamer worden verwijderd, en de pulpakamer wordt gedesinfecteerd en gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling kan gedurende enkele dagen pijn optreden. Meestal kan dit worden verlicht met paracetamol. Neem contact met ons op als de pijn na drie dagen niet afneemt. Het kan een maand duren voordat de tand of kies volledig klachtenvrij is.

Nazorg en behoud

Om de kans op breuk te minimaliseren, wordt vaak een kroon geplaatst op een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Bij nieuwe aantasting is tijdig herstel belangrijk om de hele behandeling te voorkomen. Een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan meer dan 20 jaar meegaan.

Overige behandelingen

Fluoridebehandeling

Fluoride dienen wij toe vanaf het moment dat de eerste grote mensen kiezen doorkomen tot +- 18 jaar. In deze periode zorgt de fluoride ervoor dat de tanden en kiezen harder worden. Wij adviseren patiënten tot 18 jaar de fluoride behandeling een keer per half jaar te ondergaan.

Doel

De fluoridebehandeling maakt het glazuur sterker waardoor het gebit minder vatbaar is voor gaatjes.

Tijdens de behandeling wordt de fluoride tussen uw tanden en kiezen  aangebracht. Daarna zal het langzaam, gedurende langere tijd, een verhoogde concentratie fluoride afgeven.
Bijna alle verkrijgbare tandpasta’s bevatten fluoride. Onze behandeling met Duraphat heeft een hogere concentratie dan de tandpasta’s. De fluoride kan in combinatie met astma bijwerkingen hebben. Mocht u of uw kind astma hebben, meld dit aan ons. Dan kunnen wij kijken hoe we de fluoride op een andere manier kunnen toedienen.

Resultaat

Fluoride hecht zich aan het glazuur in de mond. Tijdens een zuuraanval zal het glazuur daardoor minder snel oplossen en het zal tevens eerder kunnen herstellen.

Na de behandeling

Het eerste half uur na de behandeling mag u niets eten, drinken of spoelen. Vermijd ook het flossen op de dag van de fluoridebehandeling.

Onderhoud

Voor een optimaal effect wordt de fluoridebehandeling elk half jaar herhaald tot de leeftijd van 18 jaar.

Daarnaast adviseren wij fluoride thuisgebruik. Fluoride zit in bijna alle verkrijgbare tandpasta’s. Zit het niet in de tandpasta dan staat dit vaak duidelijk aangegeven op de verpakking.
Het Ivoren Kruis adviseert over het gebruik van fluoride. In hun advies staat ook beschreven met welke tandpasta kinderen dienen te poetsen. In een peutertandpasta zit minder fluoride dan in een tandpasta voor volwassenen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid fluoride die een kind mag hebben. Gebruik daarom voor kinderen van 0 t/m 4 jaar nooit tandpasta voor volwassenen, tenzij de tandarts ander advies geeft.

Om de inname van te veel fluoride te voorkomen en uw kind goed te leren poetsen, is het verstandig om de hoeveelheid tandpasta te controleren. Een klein beetje, ongeveer zo groot als een erwt, is al voldoende. Kinderen moeten ook tot hun achtste geholpen worden met het poetsen. Let erop dat de tandpasta wordt uitgespuugd en niet doorgeslikt.

0 en 1 jaar

Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: éénmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

2, 3 en 4 jaar

Tweemaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

5 jaar en ouder

Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta.

Voor alle andere vormen van fluoridegebruik, adviseren wij onze patiënten met ons te overleggen.

Sealen: bescherming tegen gaatjes

Sealen is een effectieve methode om tanden en kiezen te beschermen tegen gaatjes. Deze procedure houdt in dat de groeven op het oppervlak van de tanden en kiezen worden afgesloten met een dun laagje kunststof. Vooral kiezen met diepe groeven zijn moeilijk te reinigen en lopen een hoger risico op gaatjes. Het afdichten van deze groeven helpt om deze kwetsbare gebieden te beschermen.

Sealen in detail

Soms zijn groeven op kiezen en tanden zo diep dat de tandarts besluit ze op te vullen met een sealant. Het gebruikte materiaal is een kunststof laklaagje dat met behulp van een blauwe lamp wordt uitgehard. Naast het voorkomen van gaatjes geeft de sealing geleidelijk kleine hoeveelheden fluoride af, wat bijdraagt aan het behoud van de sterkte van de tand.

Gewoonlijk worden blijvende kiezen geseald, en soms gebeurt dit ook bij melkkiezen en -tanden.

De behandeling

Het sealen van tanden en kiezen is een vrijwel pijnloze procedure. Het enige ongemak kan komen van het langdurig openhouden van de mond, omdat de tand volledig droog moet zijn om het plastic laagje goed te laten hechten. De kies wordt schoongemaakt, geëtst met een zuur middel voor betere hechting, en vervolgens wordt de sealant aangebracht en uitgehard met een blauwe lamp.

Onderhoud en nazorg

Na het sealen zijn tanden en kiezen veel makkelijker te poetsen vanwege het egale oppervlak. Hoewel het laagje na verloop van tijd slijt, is dit bijna niet merkbaar. De tandarts controleert tijdens reguliere bezoeken of de laag nog intact is en voldoende dikte heeft. Als dat niet het geval is, kan de kies opnieuw geseald worden. Het is belangrijk om consistent goed te blijven poetsen met fluoride tandpasta, aangezien gaatjes nog steeds kunnen ontstaan op andere delen van de kies of onder de sealing.

Bij volwassenen worden kiezen soms ook geseald, maar meestal alleen als er een aanzienlijk risico op gaatjes is.

Geavanceerde Digitale Afdruk met 3Shape Scanner

Bij ons maken we gebruik van de geavanceerde 3Shape scanner om een nauwkeurige digitale afdruk van uw gebit te creëren. Deze innovatieve technologie vervangt het traditionele afdrukken met een afdruklepel, wat niet alleen uw comfort verbetert, maar ook het proces richting ons tandtechnisch laboratorium optimaliseert.

Comfort en efficiëntie

Het traditionele nemen van afdrukken met afdruklepels kan soms ongemakkelijk zijn. Met de 3Shape scanner is dit verleden tijd. U hoeft niet langer met afdrukmateriaal in uw mond te zitten. In plaats daarvan wordt een gedetailleerde digitale afdruk van uw gebit gemaakt, waardoor het hele proces comfortabeler en efficiënter wordt.

Behandelplan bespreken

De 3Shape scanner biedt ons ook de mogelijkheid om samen met u uw behandelplan te bespreken. We kunnen de digitale scan van uw gebit met u bekijken en u laten zien wat de mogelijke behandelingsopties zijn. Dit visuele hulpmiddel maakt het gemakkelijker om de verschillende aspecten van uw gebit en de voorgestelde behandeling te begrijpen.

Met de 3Shape scanner streven we ernaar om u de best mogelijke ervaring te bieden, zowel op het gebied van comfort als inzicht in uw behandeling.

Extra informatie

Instructies na een operatie

Na een operatie is het van groot belang om zorgvuldig de volgende instructies op te volgen. Dit draagt bij aan een spoedig herstel. Houd er rekening mee dat de beschreven klachten niet altijd gelijktijdig of in dezelfde mate kunnen optreden.

Eten, drinken, roken en alcohol

Binnen de eerste 6 uur na de ingreep dient het drinken van zeer warme of koude dranken vermeden te worden. Eveneens moet gedurende de eerste dagen na de operatie hard voedsel, roken en alcohol worden vermeden. Deze factoren kunnen de genezing van de wond vertragen.

Mondhygiëne

Een goede bloedstolling bevordert het genezingsproces. De wond mag gedurende de eerste dag na de operatie niet worden schoongespoeld. Vanaf de tweede dag kunt u uw tanden en kiezen voorzichtig poetsen met een zachte tandenborstel, waarbij u de wond vermijdt. Als poetsen moeilijk is door een verminderde mondopening, kunt u na de maaltijd spoelen met een oplossing van keukenzout in lauw water of met een voorgeschreven chloorhexidinespoeling.

Napijn

Het ervaren van pijn na de behandeling is normaal en kan tot wel vijf dagen duren. Paracetamol of ibuprofen, verkrijgbaar bij drogist en apotheek, kunnen de pijn verlichten. Neem pijnstillers in voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Zwelling

Een gezwollen wang en blauwachtige verkleuring zijn gebruikelijk en zullen na 3 tot 5 dagen afnemen. Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met ons of met de avond- en weekenddienst.

Koorts

Een lichte koorts tot 39°C kan gedurende de eerste dagen voorkomen. Bij plotselinge hoge koorts boven 39°C of aanhoudende koorts boven 38.5°C gedurende meer dan 5 dagen, neem dan direct contact op met ons of met de avond- en weekenddienst.

Nabloeding

Bloedstolsels kunnen het speeksel enigszins rood kleuren gedurende de eerste dagen, wat kan lijken op een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een echte nabloeding is er meer bloed dan speeksel. Bij een nabloeding dient u stevig te bijten op een dubbelgevouwen verbandgaas of stoffen zakdoek gedurende een half uur.

Hechtingen

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt die na één tot twee weken vanzelf oplossen. Spoel vanaf de eerste dag met voorgeschreven Perioaid, een chloorhexidinespoeling. Spoel tot de hechtingen volledig zijn opgelost. Het kan voorkomen dat hechtingen eerder loslaten; meestal is opnieuw aanbrengen niet nodig.

Verdoving

Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas aan het verkeer deel te nemen als u zich voldoende hersteld voelt. Als het verdoofde gevoel in de onderlip aanhoudt na behandeling van kiezen in de onderkaak, neem dan contact op met de praktijk. Normaal gesproken keert het gevoel binnen 2 tot 8 weken terug.

Pijnstillers na behandeling

Eén uur na de behandeling neemt u de voorgeschreven pijnstiller in. Herhaal dit elke 8 uur gedurende drie dagen. Indien nodig kan dit verlengd worden. De pijnstiller werkt tevens ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing, mits correct gebruikt.

De dag na de behandeling start u tevens met het voorgeschreven spoelmiddel, dat tweemaal daags moet worden gebruikt. Zodra de hechtingen zijn losgelaten, kunt u hiermee stoppen. Als het wondje niet gehecht is, blijf het spoelmiddel dan nog een week gebruiken.

Kinderen en oefenbehandelingen: een positieve kennismaking

Een bezoek aan de tandarts kan voor kinderen soms spannend zijn. Om kinderen de kans te geven te wennen aan deze nieuwe ervaring, bieden wij oefenbehandelingen aan.

Kinderen denken en reageren anders dan volwassenen. Ze herkennen pas later dat een behandeling nodig was. Kinderen hebben vaak een sterk intuïtief gevoel. Wanneer zij horen "dat doet geen pijn," vertalen ze dit soms als "dat zou pijn kunnen doen." Hierdoor kan een situatie die als geruststellend bedoeld is, verontrustend overkomen en kan het oorspronkelijke vertrouwen veranderen in angst.

Voordat de daadwerkelijke behandeling plaatsvindt, organiseren wij een oefenbehandeling. Tijdens deze oefensessie zal een van onze assistenten met het kind de verschillende handelingen in de mond oefenen. Hierdoor ontstaat een positieve ervaring en kan de tandarts bij de volgende afspraak starten met de behandeling bij een relatief ontspannen jonge patiënt.

Om de oefenbehandeling soepel te laten verlopen, verzoeken wij ouders om tijdens de sessie niet met het kind te communiceren. Ook vragen wij ouders om geen beloftes van cadeaus of straffen te doen. De ouder kan aanwezig zijn als waarnemer in de behandelkamer. Wij dragen de verantwoordelijkheid om het kind op een rustige manier te laten wennen aan de behandeling. Als de oefenbehandeling niet het gewenste resultaat oplevert, plannen wij graag een volgende sessie in.

Indien het kind tijdens een reguliere behandeling toch moeite heeft, maken wij de behandeling af en plannen we een nieuwe oefensessie. Het is van groot belang dat angst voor de tandarts bij kinderen wordt voorkomen.

Deze oefenbehandelingen vallen onder de dekking van uw zorgverzekering.

Heeft u vragen of opmerkingen over de oefenbehandeling, neem dan gerust contact met ons op. We staan graag voor u klaar.