We vertellen je precies wat we gaan doen

We vertellen je precies wat we gaan doen

Preventie

Het voorkomen van gebitsproblemen zien wij als één van onze hoofdtaken. Ons doel is u te ondersteunen bij het verzorgen van uw gebit. Naast een regelmatige controle van uw gebit, kunnen de tandarts en de preventieassistente u adviseren over de beste manier om uw gebit gezond te maken en te houden. Met de juiste dagelijkse verzorging kunt u veel tandartsbehandelingen voorkomen!

Dagelijks poetsen en flossen en goede voedingsgewoonten zijn de basis van het behoud van uw gebit. Wij adviseren u 2 keer per dag tenminste 2 minuten te poetsen met fluoride houdende tandpasta. Daarnaast is het verstandig 1 keer per dag de ruimte tussen uw tanden te reinigen met tandenstokers, ragertjes of flosdraad. 

Het gebruik van veel suikers leidt vaak tot het ontstaan van gaatjes (cariës). Als u regelmatig zuur eet of drinkt, is de kans groot dat het glazuur op uw tanden wordt aangetast (erosie). Beide onderdelen van het voedingspatroon kunnen grote gevolgen hebben voor uw gebit. We zullen deze onderwerpen dan ook regelmatig met u bespreken, als wij zien dat de gezondheid in uw mond niet goed is. Door regelmatig tandfoto’s (bitewings) te maken kunnen wij de gaatjes in een vroeg stadium opsporen. 

Veel voorkomende problemen zijn ontstoken tandvlees (gingivitis) en indien dit niet wordt behandeld ontstoken kaakbot (parodontitis). Bij patiënten die roken is de kans hierop aanzienlijk groter. Ook vertoont hun gebit terugtrekkend tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen.  Daarnaast kan er bij rokers sprake zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen, een verminderde smaak en een slechte adem. Wij willen u als roker graag ondersteunen in uw poging te stoppen met roken. Wij hopen dat bovenstaande informatie hieraan bijdraagt. 

Een groot deel van het preventieve werk wordt verzorgd door onze preventie-assistentes. De behandeling bestaat uit preventieve voorlichting waarbij uw mondhygiëne wordt besproken. Daarbij wordt de tandplaque gekleurd en uw gebit gereinigd.  Indien nodig worden ook andere aspecten zoals voeding en de invloed van medicatie doorgenomen. 

Dankzij onze ruime aandacht voor preventie, hebben wij in de afgelopen 30 jaar veel patiënten kunnen helpen hun gebit in goede conditie te houden.